Istilah Babi dalam Makanan

Tolong sebarkan ini kepada Saudara kita yang lainnya agar berhati hati dalam memilih makanan,

Istilah Makanan Yang Berkaitan Dengan Babi..

Mungkin banyak umat Islam tidak tahu bahwa label label yang bertulis 'This product contain substance from porcine.Sebenarnya bermaksud 'Produk ini mengandungi bahan daripada babi. Selain itu, antara label yang kerap digunakan adalah 'The source of gelatin capsule is porcine' yang bermaksud 'Kapsul dari gelatin babi.

Berikut antara istilah sains yang digunakan dalam produk yang mengandungi unsur babi:

1. Pork:Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan.

2. Swine:Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis babi.

3. Hog:Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50 kg.

4. Boar:Babi liar.

5. Lard:Lemak babi yang digunakan bagi membuat minyak masak dan sabun.

6. Bacon:Daging haiwan yang disalai, termasuk babi.

7. Ham:Daging pada bahagian paha babi.

8. Sow:Istilah untuk babi betina dewasa (jarang digunakan).

9. Sow Milk:Susu babi.

10.Pig:Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat kurang daripada 50 kg.

11.Porcine:Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal daripada babi. Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan sumber yang berasal daripada babi.

Sebarkan kepada semua saudara-saudara kita agar lebih berhati-hati..Moga Allah Suhana Wa Taala akan membalas jasa baik anda dan semoga Allah memelihara kita di dunia dan di akhirat.

Photo: Tolong sebarkan ini kepada Saudara kita yang lainnya agar berhati hati dalam memilih makanan,

Istilah Makanan Yang Berkaitan Dengan Babi..

Mungkin banyak umat Islam tidak tahu bahwa label label yang bertulis 'This product contain substance from porcine.Sebenarnya bermaksud 'Produk ini mengandungi bahan daripada babi. Selain itu, antara label yang kerap digunakan adalah 'The source of gelatin capsule is porcine' yang bermaksud 'Kapsul dari gelatin babi. 
 
Berikut antara istilah sains yang digunakan dalam produk yang mengandungi unsur babi: 
 
1. Pork:Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan. 
 
2. Swine:Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis babi. 
 
3. Hog:Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50 kg. 
 
4. Boar:Babi liar. 
 
5. Lard:Lemak babi yang digunakan bagi membuat minyak masak dan sabun.
 
6. Bacon:Daging haiwan yang disalai, termasuk babi.
 
7. Ham:Daging pada bahagian paha babi.
 
8. Sow:Istilah untuk babi betina dewasa (jarang digunakan).
 
9. Sow Milk:Susu babi.
 
10.Pig:Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat kurang daripada 50 kg. 
 
11.Porcine:Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal daripada babi. Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan sumber yang berasal daripada babi. 
 
Sebarkan kepada semua saudara-saudara kita agar lebih berhati-hati..Moga Allah Suhana Wa Taala akan membalas jasa baik anda dan semoga Allah memelihara kita di dunia dan di akhirat.
 
أبو حنان القدحي / Kisah Para Datu dan Ulama Kalimantan
sumber :https://www.facebook.com/Para.Pecinta.Habaib.dan.Ulama

Comments

Terima kasih telah berkunjung di blog Expert Educator. Silahkan tinggalkan komentar Anda atau Silahkan share bila dirasa bemanfaat
Salam Pendidikan.